Včelařství

27.01.2016 22:44

O nás

Včelařství  jsem se začal věnovat v roce 2008 prakticky ze dne na den, když po mém otci zůstalo 15 úlů. První dva roky byly kritické, tehdy jsem díky malým zkušenostem  měl problém s přezimováním včel. V současnosti se staráme o  30 včelstev na dvou stanovištích ve Valticích. Jedná se o nádherný kout Jižní Moravy v nadmořské výšce 198 m.n.m. v srdci Ledicko – Valtického areálu. Naše včelky od časného jara mohou sbírat nektar a pyl na rozkvetlých stromech mandloní, meruněr, broskvoní, třešní, jabloní, švestek a spousty planých keřů, jsou zde rozsáhlé plochy akátů i dlouhé aleje kaštanů.  Z polních plodin mají k dispozici řepku, svazenku, slunečnici, vojtěšku, cibuli, fenykl.

Zaměření  včelařství

Od začátku včelaření se specializujezejména na  produkci druhového medu. Díky příznivým klimatickým podmínkám jižní Moravy máme od našich včel až 5 snůšek z jednotlivých plodin. Většinu našich medů pastujeme a balíme do  1 kg lahví. Náš med pravidelně posíláme na rozbor kvality do Výzkumného ústavu včelařského, a všechny vzorky vždy odpovídájí přísným normám.  Jsme držiteli několika Zlatých medailí v soutěži Český med, což je nejvyšší ocenění kvality medu v ČR.  V  omezeném množství  získáváme od našich včel propolis. Vpříznivých letech z části medu vyrábíme královskou medovinu, s kterou jsme získali  několik ocenění na soutěžích v ČR i zahraničí. Od roku 2015 se věnujeme i prodeji oddělků.

Jak včelaříme

Začínali jsme v 15 dědečkových úlech, což byly úly typu Čechoslovák – nástavkový zateplený úl  s rámkovou mírou 37 x 30cm. Další naše úly jsou  již vlastní výroby, nástavkové zateplené úly s rámkovou mírou 39 x 24cm. V roce 2011 jsme si vyrobili i kočovný vůz  a tak díky kočování, dosahujeme maximální využití zdrojů snůšek a omezení prodlev mezi jednotlivými snůškami. Náš včelařský provoz je vybaven moderní technologií, která zaručuje  dobrou hygienu ve všech fázích manipulace s medem.  Mechanizováno je vytáčení medu na programovatelném zvratném medometu a pastování medu. Plmění medu do spotřebitelských baleni probíhá ihned po napastování.

PRODUKTY

MED

Rozlišujeme dva druhy medu . Med květový a med medovicový. Oba medy, nejsou-li nějakým způsobem narušeny, byly správně vytočeny a uskladněny , jsou i stejně hodnotné.  Květový med získává včela z  květů a obsahuje kromě jiného i mnoho bílkovin rostlinného původu. Vyšší obsah bílkovin v květových medech je výhodný tam, kde je zapotřebí vysokého přísunu bílkovin pro děti, pacienty po těžkých operacích nebo úrazech , všude tam, kde je potřeba rychlá obnova tkání. Květové  medy jsou lépe stravitelné a nezatěžují organizmus jako medy tmavé. Medovicový med (známý jako „lesní“) vzniká jako vedlejší produkt činností některých mšic,puklic a jiného hmyzu. Tento hmyz nabodává listy nebo jehlice stromů , vysává rostlinnou šťávu a zužitkuje z ní pouze bílkoviny. Zbylou rostlinnou šťávu, velmi bohatou na cukry ,vystřikuje ve formě kapének na povrch listů nebo jehlic. A právě tyto kapénky sbírají včely jako medovici.Medovicové - tmavé medy jsou zvláště vhodné pro lidi s vleklým nebo akutním onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin  jsou  velice prospěšné pro pacienty s onemocněním  ledvin.

Chuť i kvalita medu záleží stejně jako u vína na počasí, místu sběru, roční době tedy vytáčení, nadmořské výšce umístění úlů a příslušné vegetaci a hlavně na pečlivé  a čistotné práci včelaře.

My můžeme nabídnout:

Med z ovocných stromů  - je to med nektarový , světle žluté barvy , lahodný, vhodný k pastování. 

Řepkový med - je jasně žlutý, aromatický a brzy jemně krystalizuje. Obsahuje brasíny , látky s proti rakovinovými účinky. Je to jeden z nejlepších medů k pastování.

Akátový med - bezbarvý , nazelenalý až nažloutlý, dlouho tekutý, vhodný pro slazení nápojů, vhodný pro alergiky, obsahuje velmi malé množství pylových zrn.

 Lipový med - zelenožlutý až zlatohnědý, Patří k nejaromatičtějším druhům medů vůbec, má výraznou lipovou chuť. Je oblíbený zejména při nachlazení, vždyť i samotné lipové květy jsou k tomuto účelu používány.

Slunečnicový med -  květový med, výrazně žloutlé barvy. Má aromatickou vůni, chuťově je sladší než ostatní druhy. Med s velmi vysokým obsahem pylu. Jemné chuti, vhodný pro děti a seniory.

Krystalizace medu - Přirozenou vlastností většiny květových medů je krystalizace, která je způsobena určitým poměrem jednoduchých cukrů v medu a v žádném případě nesnižuje jakost medu - naopak je signálem, že med nebyl zahříván na příliš vysokou teplotu. Krystalizace může však být nepříjemná, pokud je med příliš tvrdý a špatně se "dobývá" ze sklenice. Při přironé krystalizaci se také často vydělí z medu tekutá vrstvička s vyšším obsahem vody, která může začít kvasit. Takový med nezbývá než opatrně ztekutit zahřátím, přičemž teplota by neměla přesáhnou 45 oC, při vyšší teplotě dochází ke zničení biologicky hodnotných látek v medu.

Pastovaný med    Pastování medu by odborník nazval řízenou krystalizací. Krystalizace je děj, při kterém z přesyceného roztoku (v našem případě glukózy a fruktózy) vznikají krystaly. Velikost krystalů a rychlost krystalizace závisí na mnoha faktorech: na poměru glukózy a fruktózy, na obsahu vody a na teplotě. Dalším důležitým faktorem je, zda krystalizace probíhá v klidu nebo v míchaném roztoku. Tento děj se právě využívá při pastování medu, kdy mícháním v průběhu krystalizace vzniká velké množství malých krystalů o velikosti pod 10 um (pod 0,01 mm). Malé krystaly glukózy a fruktózy se v makroměřítku  jeví jako pasta, vyvážené chuti a příjemného aróma.

PROPOLIS

 je lepkavá, smolná látka s příjemnou vůní, různé barvy (od světle hnědé přes tmavě červenou až po černou), kterou shromažďují a vyrábějí včely. Včely ho používají na utěsnění a zatmelení štěrbin v úlu, zůžení česna, vyztužení plástů a zlepšení jejich pružnosti. Zazdívají jím škůdce, kteří se dostanou do úlu a které nemohou z úlu odstranit (zamezí tím rozšíření nebezpečných původců chorob).Díky svému chemickému složení má propolis široké spektrum účinnosti proti bakteriím, virům a houbám. Má velmi dobré antiseptické, regenerační a baktericidní účinky. Propolis je antibiotikem srovnatelným  s běžně používanými antibiotiky jako je např. Penicilin a jiné.

Praktické využití propolisové tinktury    (Zdroj: Léčení včelími produkty)

 Afty a akné - vatovou tyčinkou namočenou do propolisové tinktury řádně vytřít ložiska.

Angína - bolesti v krku, onemocnění cest dýchacích - kloktat 3x až 5x denně roztok propolisové tinktury (15 - 20 kapek do 0,2 dl vody, možno ředit 1 : 1).

Bolesti zubů - propolis má silný lokální tlumivý účinek na bolesti . Namočit kousek vaty do roztoku propolisové tinktury (s vodou 1 : 1) a přiložit alespoň na 10 minut případně aplikovat do dutiny zubu.

Bradavice, kuří oka - každou noc přiložit kousek vaty s propolisovou tinkturou a přelepit. Je nutné aplikovat každý den (i 14 dní), dokud se bradavice nezačne loupat nebo dokud nevypadne celá.

Chřipka - nejdůležitější je ihned při prvních příznacích chřipky začít inhalovat propolisovou tinkturu (viz. odstavec o rýmě) a užívat vnitřně 35 kapek tinktury v 0,2 l teplé vody nebo čaje vždy před jídlem 3-4x denně.

Kožní nemoci chronické - naředíme tinkturu převařenou vodou v poměru 1 : 3, namočíme gázový tampon a přiložíme na postižená místa.

Nachlazení - vypít 3x denně 15 - 20 kapek tinktury v malém množství teplé vody, nejlépe k tomu vodním roztokem i kloktat

Onemocnění hrdla a hrtanu - 6 - 7 kapek tinktury do sklenice vlažné vody a tím 3 - 4x denně kloktat. Proti chřipce při prvních jejích příznacích nalít čajovou lžičku tinktury do sklenice heřmánkového nebo lipového čaje a užívat 3 - 5x denně.

Ošetření a čištění ran - tinkturou (popř. ředěnou) natírat a čistit ránu 3 - 4x denně, zvláště při hnisavých poraněních.

Plísně (na nohou) - natírat neředěnou tinkturou, cca po 6 týdnech zmizí, propolis se velmi dobře osvědčil při potírání plísní mezi prsty.

Plynatost - denně po jídle užít 15 - 20 kapek tinktury.

Popáleniny - ihned přiložit tampon s tinkturou, mnohdy nenaskočí ani puchýř.

Posílení imunity - denně po jídle užít 15 - 20 kapek tinktury.

Poševní zápaly - aplikovat výplachy (do 150 ml vody teplé 38 stupňů Celsia se dá jedna malá lžička tinktury), používat po dobu 14 - 21 dní.

Poštípání - potřít postižené místo tinkturou.

Proleženiny - přikládat obklady z olivového oleje a propolisové tinktury v poměru 1 : 5 na vyčištění a epitelizaci pokožky.

Rýma - inhalovat propolis (namočit vatový smotek do tinktury a vložit do nosních dírek) ráno a večer vždy alespoň 10 - 15 minut. Při bronchitidě a léčení hrdla vdechovat páry ústy ze směsi 250 - 300 ml horké vody a 20 - 30 kapek tinktury, používat při ošetřování plic (bronchitidy, angíny, chřipky apod.).

Záněty a infekce (ledvin, močových cest a měchýře, zažívacího traktu, prostaty) - užíváme 20 - 40 kapek tinktury ředěné 0,2 - 0,5 l čaje či vody 3x denně 30 min. před jídlem.

UPOZORNĚNÍ!! Používejte propolis pouze pokud na něj nejste alergičtí. Jednoduchou zkouškou se přesvědčít zda  nejste alergičtí. Na jemnou kůži zápěstí aplikujete tinkturu nebo mast 2-3 dny po sobě. Při výskytu reakce jako svědění, zarudnutí , pálení propolis neužívejte.

 

MEDOVINA

 Historie  medovina je patrně jedním z nejstarších alkoholických nápojů. Zprávy o zkvašeném medovém nápoji pocházejí již od starých Řeků, Egypťanů a dob říše Římské. Zejména je pak spojována s keltskými, germánskými a vikingskými kmeny, které hojně využívaly vlastnosti kvašení cukru obsaženého v medu k výrobě alkoholického nápoje „Metheglinu“. Na výsluní popularity je pak medovina v době středověku, než je vytlačena pivem, vínem a destilovanými alkoholickými nápoji.

 Výroba medovina je alkoholický nápoj ze zkvašeného roztoku včelího medu s kvalitní vodou . Zakvašený vinnými kvasinkami kvasí při 20°C a zraje při nízké teplotě. Čirá medovina se stáčí jako víno.

Naši medovinu připravovujeme složitější studenou cestou, tudíž neztrácí vzácné a cenné látky prvotřídního medu, které blahodárně působí na lidský organismus. Z výše popsaných zásad výroby je zřejmé, že vyrábět kvalitní medovinu není jednoduchá záležitost a může si ji dovolit vyrábět pouze výrobce, který na to má odpovídající vybavení a má dlouholeté zkušenosti.