Babiččino kuřátko

11.01.2012 18:29

   

Babiččino kuřátko

Kuře (asi 2 kg)
3 jablka
10 dkg vlašských ořechů
100 g rozinek
Kečup
Kmín
Sůl
1 skořicový cukr
1 dcl vody
3 dcl červeného vína


Kuře umyjeme, osušíme, osolíme, pokmínujeme a pořádně potřeme kečupem. Jablka zbavená jádřinců vložíme do kuřete, podlijeme vodou a vínem a dáme péci hřbetem vzhůru. Pečeme při teplotě asi 200 ?C. Zbylá jablka nakrájíme na kostky, posypeme skořicovým cukrem a asi po 45 minutách pečení kuře obrátíme a přidáme jablka, ořechy a rozinky. Za občasného podlévání dopečeme. Podáváme s rýží nebo bramborovým knedlíkem.

 

Vinní ptáčci

8 tenkých telecích řízků
25 dkg šunky
1 vejce
6 dkg másla
Petrželová nať
Bobkový list
2 cibule
4 rajčata
Sklenice červeného vína
1,5 dcl smetany
Sůl
Mletý pepř
Vegeta


Řízky zkrojíme do tvaru čtverce nebo obdélníku, naklepeme, osolíme a okořeníme. Odřezané zbytky masa pomeleme spolu se šunkou. Přimícháme trošku posekané petrželové natě, podrcený bobkový list a vegetu podle chuti. Dále přidáme vejce a smetanu, dobře promícháme. Na každý řízek položíme asi lžíci této hmoty, řízky zabalíme a důkladně ovážeme. Vzniklé závitky pomalu opékáme v hrnci na roztopeném másle. Přidáme víno, nakrájená rajčata, cibuli, petrželovou nať. Dochutíme solí a kořením, přikryté dusíme 30 minut. Poté je položíme na teplou mísu a odstraníme provázky. Omáčku zalijeme smetanou a přihřejeme.

 

 

Krůtí prsa ve vinné omáčce

(4 porce)
750 g krůtích prsou
150 g červeného hroznového vína
60 g špeku nakrájeného na kostičky
1 střední cibule
1 lžíce hladké mouky
25 g loupaných nasekaných mandlí
1 dcl smetany
200 ml bílého vína
Sůl
Pepř


Maso osolíme a opepříme, posypeme slaninou, vložíme do pekáče a pečeme 40 minut v troubě při teplotě 180 ?C. Po 15 minutách přidáme k masu na kolečka nakrájenou cibuli a po dalších 10 minutách hroznové víno. Když je maso měkké, vyjmeme je z trouby, šťávu v pekáči zahustíme moukou a smetanou, přidáme bílé víno s mandlemi, ochutíme kořením a necháme ještě asi 10 minut dusit v troubě. Hotovou vinnou omáčku přelijeme přes maso a podáváme s rýží.

 

Kuřecí salát s hrozny

(4 porce)
500 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
80 ml suchého bílého vína
2 sklenice vody
2 menší cibule
1 lžíce jemně nakrájených pálivých papriček
2 lžičky cukru
1/2 lžičky mletého sušeného tymiánu
1/4 lžičky nového koření
1/4 lžičky pepře
2 špetky skořice
2 špetky muškátového oříšku
2 utřené stroužky česneku
2 lžíce vinného octa
200 ml hroznové šťávy
100 g červeného hroznového vína
60 ml majonézy light
1 hlávka salátu
1 lžíce jemně nakrájené zelené cibulky


Ve velké nádobě přelijeme cibuli vodou, přivedeme k varu, přidáme kuře a vše vaříme pod pokličkou asi 20 minut na mírném ohni. Maso vyjmeme a necháme vychladnout, poté nakrájíme na kostičky. Ve větší umělohmotné nádobě smícháme víno s kořením, přidáme kuřecí maso a marinujeme v chladničce asi 2 hodiny. Několikrát promícháme a nakonec maso necháme okapat. V nádobě smícháme maso, hrozny, hroznovou šťávu a majonézu. 4 talíře obložíme hlávkovým salátem, na něj rozprostřeme marinované kuřecí maso a posypeme zelenou cibulkou.

 

   

Maso s jablky na víně

Vepřové nebo drůbeží maso
Asi 2 dcl bílého vína
Oloupaná jablka bez jádřinců
Zelená paprika
Cibule
Olej


Na pekáč dáme trochu oleje a poklademe na kolečka nakrájenou cibuli. Na cibuli položíme tenké plátky osoleného masa a na něj dáme vrstvu na kolečka pokrájené zelené papriky. Následuje vrstva na kolečka nakrájených jablek. Zalijeme bílým vínem a dáme zapéct do trouby při teplotě 150 ?C, asi 1 hodinu. Toto opravdu chutné jídlo podáváme nejlépe s bramborovou kaší.

 

 

 

Rizoto z hříbků

1/2 šálku sušených hříbků
1 šálek rýže
1 cibule
2 stroužky česneku
Olivový olej
150 ml bílého vína
100 g másla (na kostky)
250 ml zeleninového vývaru
Zelená petrželka na posypání
Máslo

Sušené hříbky vložíme do studené vody a necháme nabobtnat, mezitím uvaříme rýži. Do kastrolu dáme trochu másla a trochu oleje, přidáme nakrájenou cibuli a sekaný česnek. Vše krátce orestujeme v horkém tuku a přidáme rýži. Po chvilce restování rýže přidáme víno, které se musí hned a za syčení odpařovat. Pak teprve přidáme zeleninový vývar a nabobtnalé namočené houby. Když je rizoto hotové, přidáme kousky másla a rozmícháme.